Αρχαία Σαλαμίς

============================================================


Επιτύμβια στήλη Χαιρέδημου και Λυκέα





Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα επιτύμβια γλυπτά της κλασικής εποχής, που είχε χρησιμοποιηθεί ως σήμα για τον τάφο δύο οπλιτών από τη Σαλαμίνα, του Χαιρέδημου και του Λυκέα. Η στήλη έχει σχήμα ορθογώνιο και οι μορφές των δύο νέων δεσπόζουν στην επιφάνειά της. Εικονίζονται όρθιοι, ο ένας πλάι στον άλλο, φέροντας τον τυπικό οπλισμό του οπλίτη. Στο αριστερό χέρι κρατούν ασπίδα, ενώ στους ώμους τους στηρίζουν δόρατα. Ο νέος στα δεξιά φορεί κοντό χιτώνα, ενώ ο άλλος είναι γυμνός, με το ιμάτιο ριγμένο στους ώμους του. Οι μορφές αποδίδονται με έντονη πλαστικότητα, ωστόσο παραμένουν κολλημένες στην πλάκα σχηματίζοντας χαρακτηριστικά το περίγραμμά τους, που τις κρατάει ενωμένες μεταξύ τους. Η επιγραφή στην επίστεψη της στήλης αναφέρει τα ονόματα των δύο νέων, που είναι πιθανό ότι σκοτώθηκαν μαζί σε κάποια μάχη του Πελοποννησιακού πολέμου. Αυτή είναι από τις λίγες στήλες μεμονωμένων πολεμιστών του ύστερου 5ου αι. π.Χ., αφού συνήθως οι νεκροί των σημαντικών μαχών θάβονταν σε συλλογικά μνήματα.



============================================================

Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας.
Μελίνα Μερκούρη, Ελληνίδα ηθοποιός και πολιτικός


Πολύ καλό για να είναι αληθινό ή όχι;

Όπως έχει πει και ο Σαιξπηρ, Ό,τι είναι παρελθόν, είναι πρόλογος.

Αγωνιούμε να δούμε τις εξελίξεις και την ευαισθησία όλων των πολιτών σε αυτή τη τόσο σημαντική προσπάθεια για την καθαριότητα και ανάδειξη του Τύμβου-Αρχαίο λιμένα, ενός από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά παγκόσμια!  

Ο ΟΛΠ ανέθεσε μια σειρά από σημαντικές δράσεις για τη Σαλαμίνα.
Ο καθαρισμός της Κυνοσούρας όχι μόνο θα δώσει άλλη εικόνα καθημερινότητας και πολιτισμού, αλλά ταυτόχρονα θα είναι η αρχή για μια δράση υπέρ του περιβάλλοντος και της μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Ελπίζουμε πως όλες αυτές οι δράσεις στον χώρο του Αρχαίου Λιμένα Σαλαμίνας θα βρουν εύφορο έδαφος και συμμάχους, παρά αντιθέσεις και μικρό-συμφέροντα τα οποία με δόλιο τρόπο θα προσπαθήσουν να σταματήσουν την όποια ανάπτυξη!
Η επέτειος για τα 2.500 χρόνια από τη ξακουστή Ναυμαχία της Σαλαμίνας, θα πρέπει να έχει τη δύναμη, την ευελιξία, το στρατηγικό σχεδιασμό, την ικανότητα, τη συνέργια και την εξυπνάδα των Σαλαμινομάχων.  

Η δημιουργία πολιτιστικού & αρχαιολογικού πάρκου αποτελεί μια αρκετά ενδιαφέρουσα πρόταση, που ακούγεται μονόδρομος επιτυχίας για αυτόν τον σχεδόν ολοκληρωτικά κατεστραμμένο αρχαιολογικό χώρο.



....................
Συγκεκριμένα:

α) Ανέθεσε στην εταιρία “Αντιρρυπαντική Α.Ε”. με την οποία είναι συμβεβλημένος, τον πλήρη καθαρισμό των χερσαίων χώρων της παράκτιας περιοχής της Κυνόσουρας Σαλαμίνας.

β) Ανέθεσε στην εταιρία “Τεχνική Προστασία Περιβάλλοντος Α.Ε.” τον καθαρισμό της θαλάσσιας περιοχής της Κυνόσουρας

γ) Φυτεύει σε όλο το λιμάνι 1000 περίπου νέα δένδρα και φυτά για την ενίσχυση του υπάρχοντος πρασίνου

δ) Αναβαθμίζει με ελαιοχρωματισμούς το επιβατικό λιμάνι με στόχο την αισθητική του αναβάθμιση και 

ε) Τοποθετεί νέες σύγχρονες πινακίδες σε όλες τις εισόδους- εξόδους του λιμένα.


Όπως δήλωσε ο πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Α.Ε. κ. Γιώργος Ανωμερίτης: 
«Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) ο ΟΛΠ ανταποκρίνεται, με πράξεις και όχι με λόγια, στην ανάγκη για ανάληψη δράσεων με σκοπό την προάσπιση της δημόσιας υγείας, αλλά και της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης του οικοσυστήματος της Κυνόσουρας Σαλαμίνας, αλλά και όλης της χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής της Λιμενικής Ζώνης από Πειραιά μέχρι Πέραμα και Σαλαμίνα.
Καλούμε την τοπική κοινωνία, αλλά και τις αρμόδιες δημόσιες Αρχές να συνδράμουν στο δύσκολο έργο μας και να προστατεύσουν την περιοχή από τη δράση ασυνείδητων προκειμένου και οι δαπάνες του ΟΛΠ να “πιάσουν τόπο”.

Επίσης, ο ΟΛΠ, με τη δράση του αυτή, αποδεικνύει έμπρακτα το ξεχωριστό ενδιαφέρον του για την παράκτια περιοχή της Κυνόσουρας Σαλαμίνας, την αναβάθμιση και ανάδειξη της οποίας επιδιώκει με δράσεις όπως:

α) η δημιουργία Εταιρίας Ειδικού Σκοπού κατά το πρότυπο του «Αθήνα 2004» για τον εορτασμό των 2.500 χρόνων από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας το 2020.
β) η έναρξη των διαδικασιών παραχώρησης του χώρου της Κυνόσουρας για τη δημιουργία πολιτιστικού και αρχαιολογικού πάρκου και
γ) η ολοκλήρωση εντός του 2013 των περιβαλλοντικών όρων αποκατάστασης της περιοχής του πρώην λατομείου Τούρλας Σαλαμίνας».




============================================================

Ως μια πρώτη εισαγωγή της σελίδας….
Θα τα πάρουμε ένα-ένα για να τα βάλουμε σε μια σειρά…

Αρχαία Σαλαμίς, Κυνοσούρα,  Ναυμαχία Σαλαμίνας, Αρχαίος λιμένας- Τύμβος Σαλαμινομάχων.

Αρχαία-Μυθολογική Σαλαμίς… Είχε πατέρα τον Ασωπό, μάνα τη Μετώπη, αδελφή την Αίγινα, σύζυγο τον Ποσειδώνα, η Σαλαμινα νεράιδα που έδωσε το όνομα της. Μια αρχαία ιστορία περίπου 5-6 αιώνα π.Χ. . Βέβαια υπάρχει και η ιστορία, μάλλον η Προϊστορική περίοδος για τη Σαλαμίνα.   
Ας αναφερθούμε πολύ επιφανειακά για τη Κυνοσούρα=Κύνος σήμα...  Πήρε το όνομα της από τον κύνο (σκύλο) του Ξάνθιππου. Ποιος είναι ο Ξάνθιππος;  Ο πατέρας του Περικλή.  Ποιος είναι ο Περικλής;
Αν δεν γνωρίζεις ποιος είναι ο Περικλής, τότε συγνώμη αλλά χρειάζεσαι λίγο «εκπαιδευτική  καλλιέργεια».

Ναυμαχία Σαλαμίνας… Για κάποιους μπορεί να είναι απλά μια μάχη που κάτι έγινε, κάποιοι σκοτώθηκαν, κάποιοι νίκησαν και κάποιοι ηττήθηκαν…  Στις 22 Σεπτεμβρίου το 480 π.Χ, λοιπόν πραγματοποιήθηκε η ναυμαχία της Σαλαμίνας με νίκη των Ελλήνων ενάντια των Περσών… Ο Θεμιστοκλής  έξυπνος και ικανότατος έκανε αυτό που έπρεπε και πήρε το πολυπόθητο αποτέλεσμα, το οποίο κατά παγκόσμια ομολογία, αποτέλεσε την «άνθηση» του πολιτισμού.
Γνωρίζεις ποιος ονομάζεται Πέρσης στην εποχή μας;

Τύμβος Σαλαμινομάχων… Πόσα χρόνια-αιώνες χρειάστηκαν για να τοποθετηθεί ένα «αναμνηστικό» σύμβολο για την ηρωική ναυμαχία που πήρε μέρος στα νερά της Σαλαμίνας;
Πόσα ελάχιστα χρόνια και πόσες ειλημμένες αποφάσεις του «ποδαριού» χρειάστηκαν για να καταστραφεί ο αρχαιολογικός-ιστορικός πλούτος της περιοχής;


Είναι τουλάχιστον ντροπή, ξεπεσμός & βλασφημία των αρχαίων προγόνων και της ιστορίας μας, η ατέρμονη καταστροφή και βεβήλωση του πολιτισμού μας!

Είναι ηθική υποχρέωση μας να αναδείξουμε και να βάλουμε μπροστά το ήθος και την αξιοπρέπεια μας για την ανάδειξη επιτέλους του ιερού τόπου της αρχαίας Σαλαμίνας!

1 σχόλιο:

  1. Την Σαλαμίνα την υποβάθμισαν επι σκοπώ και την έχουν για τον απόπατο της Αττικής. Γι' αυτήν την κατάσταση φέρουν τεράστια ευθύνη και οι τοπικοί "άρχοντες" που κατά καιρούς ήσαν επικεφαλείς σε συτό το νησί
    Δημήτρης Γιαννούλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή